Lördag
13 Apr 2 matcher
Söndag
14 Apr 1 match
Måndag
15 Apr 1 match
Tisdag
16 Apr 2 matcher
Onsdag
17 Apr 2 matcher
Torsdag
18 Apr 1 match
Fredag
19 Apr 2 matcher
Lördag
20 Apr 1 match
Måndag
22 Apr 1 match
Lördag
27 Apr 2 matcher
Hemma
Thorengruppen
TTG
Borta
Pixbo
PIX

Drömfinal igen - blir det repris eller trendbrott?

24 april 2024 11:00
SLUTSPEL

För fjärde året i rad så möts Thorengruppen och Pixbo i SM-final på damsidan. Thorengruppen har vunnit de tre senaste finalerna med uddamålet - blir det repris eller trendbrott i år? Sofia Joelsson och Klara Loneberg har, av naturliga skäl, skilda meningar kring det.


Thorengruppen och Pixbo har varit dominanter i SSL Dam de senaste åren.

Lagen har mötts i final de tre senaste säsongerna och samtliga tre gånger har Thorengruppen stått som vinnare, varje gång med uddamålet (5-4, 5-4, 4-3).

På lördag möts lagen för fjärde (!) finalen i rad.

Får vi se en repris och fjärde raka guldet för Thorengruppen, eller är det dags för ett trendbrott och att Pixbo får fira efter att ha samlat silvermedaljer på hög?

– Generellt tycker jag att vi har varit det bästa laget i finalerna. Vi har haft bäst spelare på alla positioner och en större bredd, men framförallt tror jag det handlar om att vi har otroligt många vinnarskallar i vårt lag. Vi vet vad som krävs. Viljan att vinna är enormt stor i vår grupp, det tror jag är främsta anledningen till att vi dragit längsta strået varje gång, säger Thorengruppen-forwarden Sofia Joelsson.

Pixbo har varit nära varje gång, utan att nå hela vägen.

– Jag tror inte på att gå och vänta på att det ska bli vår tur, utan det handlar om att ta chansen, vilja vinna, ta varje byte och varje chans. Ser vi till den här säsongen så har vi gjort bra prestationer under matcherna mot Thorengruppen, men vi har inte lyckats hålla i det över tre perioder. Kan vi hålla i vårt spel över 60 minuter så ska vi ha goda chanser, säger Pixbo-forwarden Klara Loneberg.

"OTROLIG SÄSONG HITTILLS"

Thorengruppen får leva med favorittrycket. Laget har vunnit guld tre år i rad, gick obesegrade genom grundserien, slog Pixbo i finalen i Svenska Cupen, och har sedan gjort det man ska i slutspelet - även om laget sannerligen fick bekänna färg i semifinalen mot Täby, där laget till slut vann med 3-1 i matcher.

– Det har varit en helt otrolig säsong hittills, det känns perfekt, säger Sofia Joelsson.

– Täby gjorde det bra i semifinalen, vi kom inte upp i nivå i alla matcher, de gjorde det svårt för oss. Men så är det i slutspel, det ska vara tufft. Alla förväntar sig att vi ska vinna med flera bollar, men det är små marginaler i innebandy.

Känslan har ju annars varit att ni inte kan förlora, blev ni chockade av att torska en match mot Täby?
– Nej, men vi har ett väldigt stort självförtroende i gruppen, vi vet att vi kan vinna alla matcher oavsett om vi leder eller ligger under.

Ni har vunnit allt de senaste åren, finns ingen mättnadskänsla?
– Vi vill hela tiden utvecklas och bli bäst, vi tävlar otroligt hårt, även på träningar. Har man vunnit SM- eller VM-guld så vet man vilken otrolig känsla det är, och den känslan kan man inte bli mätt på utan den vill man uppleva om och om igen.

Sofia Joelsson själv är de stora matchernas lirare. Fem SM-finaler, fem SM-guld, tretton finalpoäng (har ytterligare ett SM-guld som tilldelades pandemi-säsongen, men då spelades ingen final).

– Jag trivs i de där matcherna, för mig handlar det mycket om att njuta av stunden och bara gå in och ha kul.

Är det inte anspänning i en final?
– Jo, men även om jag är en extrem vinnarskalle så försöker jag tänka på att det bara är innebandy, hela livet hänger inte på det jag gör på planen, och då skapar det lite lugn hos mig.

REVANSCHLÄGE FÖR PIXBO

Efter en stark grundserie så fick Pixbo också bekänna färg i slutspelet, där man tvingades till fem matcher i semifinalen mot Rönnby.

– Rönnby bjöd upp till riktigt bra matcher, de har fått ihop det bra på slutet. Det var inget som var självklart i någon av matcherna. Vi hoppades att kunna avgöra i fjärde matchen, men det blev en femte match, där tycker jag vi satte tonen redan i första perioden och det tog oss vidare, säger Klara Loneberg.

– Det har varit ett annorlunda slutspel annars, vi har mött mycket man mot man-försvar, både mot Lund och Rönnby. Många tuffa matcher.

Nu är det alltså revanschläge mot Thorengruppen som man förlorat de tre senaste finalerna mot, som man förlorade finalen i Svenska Cupen mot tidigare i år, och där man också förlorade båda grundseriemötena.

– Det kan man verkligen säga, det finns en otrolig vilja i vårt lag att besegra dem, alla spelare vill verkligen framåt. Vi är otroligt målmedvetna, säger Loneberg.

Vad kommer vi få se för finalmatch, tror du?
– Jag tror det kommer bli som de tidigare finalerna, en match med mycket fart, två lag som vill bjuda upp. Jag tror det kommer skapas mycket lägen, det kommer bli en kul match. Det finns en rivalitet mellan oss också. Jag ska inte säga att det är grinigt, men det är lite mer känslor, lite tuffare dueller.

Klara Loneberg är en av de offensiva nyckelspelarna för Pixbo.

– Jag har kanske inte haft min bästa säsong, det har varit lite upp och ner, men jag gillar de tajta matcherna, och finaler passar mig. Jag ska bidra med allt jag kan för att vi ska ta hem segern.

Pixbos herrar är också i final, drömscenariot vore ju dubbla guld?
– Ja, så klart, det siktar vi på! Det är superroligt att båda lagen är i final, jag hoppas det kommer många och stöttar oss. Det är enormt kul för Pixbo och säger mycket om föreningen och hur mycket bra som görs här just nu.

Finalen i SSL Dam spelas på Friends Arena på lördag med start 12.15.